úterý 21. dubna 2015

Osobní výzvy a výzvy skupinové


Rozebereme si jednotlivě body naší osnovy v projektu. První dvě jsou si velmi podobné, proto je spojíme dohromady.

Osobní výzvy účastníků sdílené veřejně

Každý z nás stojí čas od času před jistou výzvou. Někdo se s ní popasuje s pevným postojem, jiný párkrát upadne, než se mu zdaří danou záležitost překonat. Pod pojmem "výzva" si lidé často připojují něco velkého, obtížně dosažitelného a již na samotném začátku nám náš postoj neumožňuje vydat se vpřed.
Jenže je úplně jedno, co si stanovíme za svou výzvu. Výzvou pro nás může být už jen to, že vstaneme pokaždé dříve a stihneme za den více, nebo přestaneme trávit půl dne u sociálních sití. Samozřejmě, že pokud si stanovíme mezi prvními výzvami ty těžké, pravděpodobně jich nedosáhneme stejně, jako bychom si naložili ke svíčkové 20 knedlíků a sotva dojedli půlku.
Pro to je přínosné, pokud se naučíme plnit malé, ale přesto důležité výzvy. Stejně jako to dělá malé dítě. Osobní výzva je tedy apel na svědomí každého z nás k tomu, aby vzal zodpovědnost sám za sebe a vytyčil si jasnou cestu k cílům a zároveň na té samé cestě překonával jednotlivé překážky, které jsou sami o sobě výzvami.
A proč naše výzvy sdílet veřejně?
To je právě ta motivace a podpora zároveň. Jednak mnozí z nás řešíme podobné překážky na své cestě a jednak je to více zavazující a tedy řešíme i zodpovědný přístup k daným záležitostem. Stejně jako mne již zavazuje pokračovat v projektu dále, protože se do něj zapojili další účastníci.

Veřejná osobní výzva umožní stimulovat vlastní motivaci.

Protože ve chvíli, kdy dáme světu vědět, že jsme se rozhodli pro takovou nebo onakou výzvu, říkáme tím, že máme jasný cíl, vizi, přání překonat své překážky a tím, že druzí mohou vidět, čeho chceme dosáhnout, je to pro nás zavazující.

Veřejná osobní výzva umožní podporu druhých.

Pokud někdo z vašich přátel nebo známých uvidí náš závazek vystavený ve veřejném prostoru, bude tuto výzvu brát vážně a buď nás zkusí pokoušet sděleními typu: "Tak jak si na tom s .." a nebo sami již něco podobného řešili a ve chvíli, kdy zjistí, že řešíme stejné překážky, mohou nám sami nabídnout rady nebo pomoc.

Veřejná osobní výzva posílí naší rozhodnost, sebevědomí a odvahu.

Už to, že se někdo rozhodne sdílet svojí vlastní výzvu, je samo o sobě posílení odvahy, neboť určitě přijde interakce s těmi, kdo na to bude reagovat jak pozitivně formou podpory, tak negativně, kdy nám bude dotyčný vyjadřovat tisíc důvodů, proč tahle výzva selže. Je potřeba počítat se všemi reakcemi a mít k nim jasně vyhraněný postoj, což nutně vede k posílení našeho sebevědomí.

Až nás bude ve hře více účastníků a zjistíme navzájem, že máme společnou výzvu, pak je dobré spojit se ve společném úsilí. To nám umožní společné výzvy skupin.

Společné výzvy skupin účastníků, kteří rozvíjí společnou vizi.

Zde se do hry zapojuje kolektivní myšlení, kreativita, tvorba a postupy. Skupinu, která má společnou vizi, mohou tvořit již dva účastníci. Tady zesiluje vzájemná podpora a motivace, protože skupinová tvorba má mnohonásobně silnější účinost a úspěšnost. Jakmile se začnou rozvíjet skupiny s jejich společnou výzvou, dostanou na blogu odpovídající prostor a možnosti.
Ve skupinách se posílí argumentace, prezentace, spolupráce, delegování, dodržování dohod apod.
Ke skupinám se určitě vrátíme ve chvíli, kdy vzniknou první spolupráce. Později nám skupiny mohou posloužit při prosazení společného záměru vůči společnosti, organizacím, úřadům apod.


Žádné komentáře:

Okomentovat